Welke mazouttanks bestaan er?
Materiaalkeuze, plaats, aantal lagen ... Bij de beslissing om een mazouttank te vervangen of te installeren, spelen een aantal factoren een rol. Om u te helpen de juiste keuze te maken, geven we u in dit artikel een overzicht van de verschillende mazouttanks. We vermelden zowel de voor- als de nadelen, in functie van uw woning.
Een bovengrondse of ondergrondse mazouttank?
Het is eerst en vooral belangrijk om na te denken over de plaats van uw toekomstige mazouttank. Beschikt u over een afgedekte – maar verluchte ruimte – zoals een kelder of een afdak om uw tank tegen barre weersomstandigheden te beschermen? In dat geval kunt u kiezen voor een bovengrondse tank, die u een hele reeks voordelen biedt:
- eenvoudige plaatsing, aangezien deze tanks over het algemeen licht en compact zijn en niet veel ruimte in beslag nemen;
- eenvoudige controle van het resterende mazoutniveau, omdat u de tank altijd kunt zien;
- eenvoudig onderhoud, aangezien de tank gemakkelijk toegankelijk is.
Als u een klein stuk land hebt, kunt u ervoor kiezen om een ondergrondse tank te laten plaatsen. Hoewel een dergelijke tank beschermd is tegen barre weersomstandigheden heeft ze toch een aantal nadelen:
- u dient de tank regelmatig te controleren;
- ze is moeilijk te vervangen;
- ze moet op een specifieke plaats geïnstalleerd worden, waar u en uw gezin niet vaak komen;
- ze moet goed vastgezet worden, bijvoorbeeld op een betonnen plaat, vooral als u zich in een overstromingsgebied bevindt.
Welk materiaal voor uw mazouttank?
Naast de plaats is ook de materiaalkeuze voor uw mazouttank van cruciaal belang. Er worden meestal drie materialen gebruikt om mazouttanks te maken:
- polyethyleen;
- polyester;
- metaal.
Het is belangrijk om het materiaal van uw mazouttank te kiezen in functie van de plaats van uw tank. Als uw tank buiten staat, kunt u kiezen voor metaal. De meeste tanks zijn namelijk afgewerkt met een waterdichte beschermlaag. U kunt ook kiezen voor een tank van kunststof. Houd er wel rekening mee dat sommige tanks van polyethyleen niet uv-bestendig zijn en daarom niet worden aanbevolen. Een ondergrondse tank is meestal gemaakt van metaal of versterkte kunststof om de druk van de aarde te weerstaan. Bovendien moet ze sowieso cilindervormig zijn.
Hoeveel lagen voor uw mazouttank?
Tot slot zult u moeten kiezen tussen een enkelwandige mazouttank en een dubbelwandige tank. De tweede optie is duurder, maar ook duurzamer en minder gevoelig voor lekken. Als u kiest voor een enkelwandige tank moet u ook een uitsparing voorzien om de tank te ondersteunen.
Het is aan u om de voor- en nadelen af te wegen voordat u uw definitieve keuze maakt. Aarzel niet om advies te vragen aan een vakman wanneer u uw mazouttank wilt vervangen.
Lees ook:
Mazoutprijs in België: welke evolutie in tien jaar?