pellets_evolution_prix.jpg

Pellets opslaan: wat zijn de regels?

27 mei 2020
Pellets opslaan vereist wel degelijk de nodige aandacht. U moet enkele regels kennen en naleven indien u uw pellets optimaal wilt gebruiken.

Het volstaat niet om kwaliteitsvolle pellets te kiezen om van het maximale rendement en de heerlijke warmte van pellets te kunnen genieten. U moet uw pellets ook in de best mogelijke omstandigheden opslaan. We leggen uit waarom.

 

Bescherm uw pellets tegen vocht

 

Een eerste, cruciale element: pellets vinden vocht maar niks. Net zoals houtblokken verliezen pellets vol vocht al hun rendement tijdens de verbranding waardoor u ze niet meer efficiënt kunt gebruiken. Bovendien kunnen pellets het vocht in de omgeving eenvoudig absorberen.

 

Het is dan ook erg belangrijk dat u uw pellets in een droge en goed verluchte ruimte opslaat, ongeacht of u ze in bulk of zakken koopt. Een ruimte met een vochtigheidsgraad van meer dan 70% is niet geschikt om pellets op te slaan.

 

Goed om te weten

Hebt u beslist om zelf uw pelletsilo te maken en hem in een vochtige ruimte, zoals een kelder, te plaatsen? Dan is het van cruciaal belang dat u aangepaste platen gebruikt om uw silo tegen het vocht te beschermen.

Als u uw pellets buiten opslaat, dient u dat onder een aangepaste afdekking te doen. Uw pellets moeten beschermd zijn tegen de regen en opstijgend vocht vanuit de bodem. 

 

Vermijd stof

 

Pellets en stof zijn eveneens geen beste vrienden. Pallets vol stof kunnen na verloop van tijd uw ketel of kachel vervuilen. Hierdoor kunnen ze het rendement van uw toestel doen dalen en op lange termijn de goede werking ervan beïnvloeden.

 

Bewaar uw pellets op de juiste temperatuur

 

De temperatuur is een ander element waar u rekening mee moet houden. Het is aangeraden om uw pellets niet aan te hoge temperatuurschommelingen bloot te stellen. Sla uw pellets dan ook op in een ruimte waarin de temperatuur te vergelijken is met de temperatuur van de kamer waarin uw kachel of ketel zich bevindt.

 

Bewaar uw pellets ook niet in de buurt van een warmtebron. Pellets zijn gemakkelijk ontvlambaar waardoor het risico op brand verhoogt.

 

Goed om te weten

Bepaalde fabrikanten van ketels en kachels geven geen garantie op hun toestellen als de gebruikte pellets niet van goede kwaliteit zijn of niet in de aanbevolen omstandigheden bewaard zijn. Een verwittigd man is er twee waard ...

 

Lees ook:

Waar moet u op letten bij een pelletaankoop?

Voor- en nadelen van pelletverwarming