Wanneer had u mazout moeten bestellen in het eerste semester?
Als u stookolie gebruikt, is het niet meer dan logisch dat u op zoek gaat naar de beste prijs. Als platform met een groot aantal stookolieleveranciers kunnen we u helpen om het beste moment voor uw stookoliebestelling te bepalen. Daartoe evalueren we regelmatig de prijsontwikkelingen.
Vandaag komen we terug op de evolutie van de mazoutprijs sinds het begin van 2024.
De mazoutprijzen kennen een zeer grillig parcours sinds januari
Een blik op de prijscurve voor de eerste zes maanden van 2024 leert al snel dat de mazoutprijs heel wat schommelingen heeft gekend.
Op 1 januari kostte een liter stookolie u 0,8894 euro voor een bestelling van 2.000 liter, waarna de prijs relatief gestaag steeg tot 13 februari. Op die datum bereikte de prijs een eerste hoogtepunt van 1,025 euro per liter.
De stookolieprijs daalde vervolgens de hele maand maart onder de grens van één euro, voordat hij op 28 maart voor de tweede keer omhoogschoot, de grootste piek van het eerste semester. Die dag bedroeg de officiële stookolieprijs in totaal 1,0396 euro per liter, ook hier voor een bestelling van minstens 2.000 liter.
Sindsdien is de prijs geleidelijk gedaald tot de laagste prijs van 0,8365 euro per liter op 7 juni. Die dag was tijdens de eerste zes maanden van dit jaar de meest voordelige dag om een bestelling te plaatsen.
Sindsdien is de stookolieprijs weer gestegen, om aan het einde van het semester uit te komen op 0,9395 euro per liter. Tussen begin januari en eind juni bedroeg het maximale prijsverschil voor een volle tank van 2.000 liter in totaal 406,2 euro. Concreet evolueerde de prijs van een bestelling van 1.673 euro (7 juni) tot 2.079,2 euro (28 maart).
Aankoopprijs van mazout beïnvloed door de geopolitieke situatie
Tijdens de eerste drie maanden van het jaar was de vraag naar olie groter dan verwacht. Een stijgende olieprijs was dan ook het logische gevolg. Die stijgende evolutie werd nog versterkt door andere factoren die het aanbod verder onder druk zetten.
De verlenging van de vrijwillige productiebeperkingen van de OPEC+, in combinatie met de aanvallen van Oekraïne op de Russische olie-infrastructuur en de aanhoudende verstoring van de goederenstromen over de Rode Zee, hebben twijfels doen rijzen over het aanbod. Stijgende olieprijzen zijn het logische gevolg, zeker als u weet dat er wereldwijd een stabiele vraag is.
Ondanks de aanhoudende geopolitieke onrust in Oekraïne en het Midden-Oosten en de handhaving van de productiequota van de OPEC+ zijn de olieprijzen sinds het voorjaar gedaald, omdat de wereldwijde vraag niet aan de verwachtingen voldeed, ondanks een licht herstel aan het einde van juni.
Lees ook:
Wat was de voordeligste periode om in 2023 mazout te bestellen?