Hoe worden houtpellets vervaardigd?
Wie zich verwarmt met pellets of wie gewoon van het nieuwsgierige type is, heeft zich misschien wel eens afgevraagd hoe die houtgranulaten tot stand komen. ProxiFuel dient u van antwoord.
Een houtpellet, wat is dat precies?
Houtpellets worden vooral gebruikt als verwarmingsbrandstof, maar ook als vulling voor kattenbakken. Het zijn kleine staafjes met een ronde doormeter van enkele millimeter die worden gemaakt van houtzaagsel, houtkrullen en ander onbehandeld houtafval.
Van houtafval tot houtgranulaten … hoe verloopt dat?
De houtresten die afkomstig zijn uit zagerijen of andere takken van de houtindustrie (parketfabrieken, schrijnwerkerijen, palletfabrieken enz.) worden vooraf gedroogd in een trommel, die werkt op basis van een biomassaketel bijvoorbeeld. Ze worden onder hoge druk gecompacteerd in een specifieke pers om die staafjes een hoge energiedensiteit te geven.
De TOTAL Pellets Premium, die in de handel worden gebracht door de ProxiFuel antennes, bevatten geen enkel bindmiddel om ze te compacteren. De houtpellets zijn van nature rijk aan hars en aan lignine, die werken als agglomeratiestoffen.
Bij het afkoelen worden de houtpellets hard en komen ze op een natuurlijke manier los van elkaar. Ze worden vervolgens gezeefd om ze te ontdoen van het houtstof dat – op termijn – uw verwarmingsinstallatie met pellets zou kunnen vervuilen.
De op die manier vervaardigde houtgranulaten worden opgeslagen in een silo. Alvorens ze worden geladen in vrachtwagens die speciaal zijn uitgerust voor de levering van pellets of alvorens ze in zakken worden afgevuld, worden de pellets nogmaals ontdaan van houtstof.
Welk hout komt in aanmerking voor de vervaardiging van pellets?
Verschillende houtsoorten zijn geschikt voor de vervaardiging van pellets, maar naaldhout krijgt doorgaans voorrang omdat het een hoger calorisch vermogen heeft. De TOTAL Pellets Premium gebruiken dan ook resten van lokaal naaldhout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde Belgische bossen. Er wordt geen enkele boom omgelegd speciaal voor de vervaardiging van houtpellets.
Waaraan kan men een houtpellet van goede kwaliteit herkennen?
De houtpellet is een 100 % natuurlijke en bovendien propere brandstof. Met de houtpellet kan men de ecologische voetafdruk verminderen en verwarmen tegen een goede prijs. Maar om echt performant te zijn en uw ketel of kachel niet te beschadigen, moeten de houtgranulaten van goede kwaliteit zijn.
De bestaande labels, zoals DIN plus en EN plus, houden de waarborg in dat de pellets tot stand zijn gekomen volgens de regels van de kunst:
- ze zijn vervaardigd op basis van natuurlijk houtafval, dat geen enkele chemische bewerking heeft ondergaan;
- ze bevatten geen lijm of andere additieven;
- ze hebben een hoog calorisch vermogen;
- ze hebben een zeer lage vochtigheidsgraad en asgehalte, wat bijdraagt aan hun rendement.