Hoe beïnvloedt de beslissing van de OPEC de stookolieprijs?
De aardoliesector keek al langer naar de vergadering uit. Op 5 en 6 december 2019 kwamen de 14 leden van de OPEC (Organisatie van olie-exporterende landen) en 10 partnerlanden (waaronder Rusland en Mexico) samen in Wenen. Daar werd een nieuwe productiebeperking voor de komende maanden afgesproken. Vanaf 1 januari 2020 zal het OPEC+ kartel per dag niet 1,2 miljoen maar 1,7 miljoen vaten minder per dag bovenhalen.
Lagere productie om de aardoliekoersen op peil te houden
Die beslissing is bedoeld om de olieprijzen op peil te houden. Dat het aanbod al maanden groter is dan de vraag, weegt immers door.
De aanzienlijke Amerikaanse productie én de wereldwijde economische vertraging doen de prijzen van het zwarte goud mee stagneren. De OPEC en haar partners maken zich zorgen over de gevolgen van die situatie. Door het beschikbare aanbod te beperken, willen ze de prijzen op peil houden en misschien zelfs doen stijgen.
Hoogste prijs voor een vat olie sinds september
De aankondiging van OPEC+ op 6 december was redelijk voorspelbaar. Toch betekende ze een aanzienlijke boost voor de olieprijzen. De prijs van een vat Brent, die in rekening wordt gebracht bij het bepalen van de stookolieprijs in België, schoot al met 2 % de hoogte in. De notering schommelt momenteel rond 64 dollar: dat niveau werd al sinds de maand september niet meer gehaald.
Waarom heeft een beslissing van OPEC+ gevolgen voor de stookolieprijs in België?
De vergaderingen en verklaringen van de OPEC worden van dichtbij opgevolgd door investeerders en hebben een forse impact op de aardoliekoersen omdat de ontginningen van de lidstaten een aanzienlijk aandeel in de wereldwijde aardolieproductie vertegenwoordigen.
De stookolieprijzen hangen voornamelijk af van de aardoliekoersen. Zo worden ze onrechtstreeks dus ook door de beslissingen van de OPEC beïnvloed. Zelfs al worden de aardoliekoersen niet door andere gebeurtenissen beïnvloed, zou het dus niet verwonderlijk zijn als de stookolieprijs in België de komende weken of maanden de hoogte in gaat. Overweegt u een bestelling te plaatsen? Dit is hét moment!
Lees ook: