De stookolieprijs blijft stijgen
Sinds het begin van dit jaar is de olieprijs, en dus ook de stookolieprijs, voortdurend gestegen. Eind vorige week bedroeg de prijs voor een vat Brent-olie meer dan 83 dollar per vat, het hoogste niveau sinds de prijsdaling die eind november door de omnikronvariant werd ingezet. Deze maandag, 10 januari, betaalde u voor een stookoliebestelling van 2.000 liter een bedrag van 1.571,60 euro, ofwel 0,7858 euro per liter. Voor een bestelling van minder dan 2.000 liter betaalde u 0,8164 euro per liter.
Een hogere stookolieprijs dan afgelopen week
Afgelopen week betaalde u voor een bestelling van 2.000 liter stookolie in totaal 1506,4 euro. Een maand geleden was de stookolieprijs nog lager. Om uw tank van 2.000 liter te vullen, diende u toen een bedrag van 1450 euro te betalen. Uw stookoliebestelling kost u vandaag dus 121,60 euro meer dan op 10 december.
Het verschil is nog opvallender als we de prijs vergelijken met de prijs van een jaar geleden. Misschien herinnert u zich nog dat de stookolieprijs in januari 2021 tot onder de symbolische grens van 50 cent per liter dook. Op 10 januari 2021 diende u voor een bestelling van 2.000 liter in totaal 'slechts' 995,20 euro neer te tellen.
Waarom stijgt de stookolieprijs?
De recente stijging van de stookolieprijs is vooral te wijten aan de onstabiele situatie in Kazachstan en Libië, twee OPEC+-landen.
Kazachstan, de grootste olie-exporteur in Centraal-Azië en de op één na grootste olieproducent van de OPEC+-landen achter Rusland, krijgt momenteel te maken met een golf van protesten en rellen tegen het heersende regime, als gevolg van de enorme stijging van de gasprijzen. Die conflictsituatie heeft de markt doen krimpen. Beleggers zijn namelijk terughoudend vanwege mogelijke voorraadproblemen.
In Tripoli is de dagelijkse olieproductie sinds het begin van dit jaar gedaald door de blokkade van vier olievelden in het westen van het land en onderhoudswerkzaamheden aan een pijpleiding die twee velden met de Es Sider-terminal in het oosten verbindt. Zo daalde de productie van ongeveer 1,15 miljoen vaten in november tot slechts 780.000 vaten in 2022.
Hoe wordt de stookolieprijs vastgelegd?
De bovenstaande situatie herinnert ons eraan dat de stookolieprijs en de prijs van alle andere afgeleide olieproducten schommelt in functie van de aardolieprijs. Het is op basis van die aardolieprijs dat de staat de officiële stookolieprijs vastlegt. Het betreft de maximale prijs waaraan stookolie door de leveranciers in België verkocht mag worden. Het systeem is vooral in het leven geroepen om de consument te beschermen door de stookolieprijs te reguleren.
Het is helemaal niet moeilijk om de beste prijs voor uw stookoliebestelling te krijgen! ProxiFuel vergelijkt voor u de beste prijzen in uw regio en biedt u simulaties in functie van uw behoeftes.
Lees ook: