pellet love.jpg

Belgische pellets zijn beter voor uw installatie

05 augustus 2024
Belgische pellets worden lokaal geproduceerd en zijn een duurzame, milieuvriendelijke, efficiënte en zuinige energiebron. Wat wilt u nog meer?

Houtpellets zijn populairder dan ooit. Nadat ze hun energiefactuur in 2022 sterk zagen stijgen, hebben veel Belgen besloten om te investeren in bijverwarming met houtpellets. Maar welke pellets moet u kopen om het meeste waar voor uw geld te krijgen?

De markt biedt tegenwoordig een verscheidenheid aan pelletmerken. Die pellets worden verkocht door gespecialiseerde handelaars in uw buurt en zijn verkrijgbaar op het internet of zelfs in supermarkten. We geven u graag onze tips om de juiste keuze te maken.

Belgische pellets kopen: een verstandige keuze

Elke dag kopen meer en meer Belgen lokale producten in een korte keten. Uiteraard is dat enkel mogelijk als het aanbod er is. En voor verwarmingspellets is dat geen enkel probleem.

De herkomst van de pellets is een essentiële factor om rekening mee te houden. Vandaag heeft het geen zin om pellets te kopen van houtresten die honderden kilometers van ons land afkomstig of geproduceerd zijn. België heeft uitgestrekte bossen en alle nodige middelen om houtafval op een verstandige manier te verwerken.

Duurzame, lokaal geproduceerde pellets

Houtpellets moeten aan bepaalde criteria voldoen om als duurzame energiebron te worden beschouwd. Ze moeten met name gemaakt zijn van houtafval, zoals zaagsel of onbruikbare houtschilfers, of ze moeten afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen die de natuur beschermen. Die laatste zijn te herkennen aan hun PEFC- of FSC-labels.

Het is ook belangrijk om erop te letten dat de pellets worden geproduceerd binnen een redelijke afstand van de plaats van verbruik, om de ecologische voetafdruk van de productie en het transport te beperken. Op basis van die criteria zijn Belgische pellets de beste keuze.

Hoe herkent u een Belgische kwaliteitspellet?

Hoewel de herkomst een zeer belangrijk criterium is, moet u ook letten op de kwaliteit van de pellets zelf. Die heeft namelijk een directe invloed op het rendement, de goede werking en dus ook de levensduur van uw verwarmingstoestel. Pellets van slechte kwaliteit zijn immers minder performant. Bovendien kunnen ze uw kachel of verwarmingsketel vervuilen en storingen veroorzaken.

De meeste fabrikanten eisen het gebruik van gelabelde pellets om aanspraak te kunnen maken op hun garantie.

Om een kwaliteitspellet te herkennen, dient u te letten op:

  • de vochtigheidsgraad: hoe droger, hoe hoger het calorisch vermogen van de pellets;
  • het formaat: te kleine of te grote pellets zullen de voeding van uw toestel belemmeren of blokkeren. De diameter moet ongeveer 6 mm zijn;
  • het asgehalte: hoe lager het asgehalte, hoe beter de pellets branden;
  • de aanwezigheid van additieven: voor pallets van goede kwaliteit zijn geen additieven nodig.

Proxifuel, uw leverancier van Belgische pellets

De filialen van Proxifuel willen u duurzame, lokale en efficiënte energie leveren tegen een redelijke prijs. Ze bieden u hiertoe Belgische pellets die gemaakt zijn van 100% naaldhoutresten die in ons land verzameld worden.

Met het DinPlus- en EnPlus-label zorgen ze voor een optimaal rendement en helpen ze u om de impact van uw energieverbruik op het milieu te beperken.

Lees ook:

Waarom kiezen voor Pellets Premium van TotalEnergies?

Zijn pellets in bulk goedkoper dan pellets in zakken?